V istom reštauračnom podniku na Slovensku som začal vapovať a čašník ma upozornil, že je tam zákaz fajčenia. Nuž povedal som mu, že nefajčím, ale vapujem. On sa odvolal na akúsi právnu rubriku v novinách, kde sa písalo, že z hľadiska zákona je jedno, či hosť fajčí klasické, alebo elektrické cigarety. Povedal som mu, že ja nefajčím, ale vapujem. Podľa odborných slovníkov fajčenie je vdychovanie a vydychovanie dymu z tlejúceho tabaku. Vysvetlil som mu, že v zariadení nič netleje, nehorí, len sa zohrieva na určitú teplotu, ktorá spôsobuje vyparovanie vapovacej tekutiny a dym, ktorý vyfukujem je len neškodná vodná para.
Ústava SR v článku 2/ odst. 3/ hovorí: (3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá
V tomto prípade žiaden zákon nezakazuje vapovať, alebo inhalovať a to je jedno kde. Nakoniec som mu poradil, že keby prišla kontrola, nech ich pošle ku mne s tým že budem tvrdiť, že trpím astmou a prostredníctvom daného zriadenia inhalujem liečivú látku do pľúc.
Prosím, ak je tu nejaký právnik, nech mi potvrdí, či argumentujem správne, alebo nie.
Úplné znenie zákona je tu:
http://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-377