od jura-p » pát 10. led 2014 3:44:33
Jak jsem napsal na začátku posledního přispěvku, po posledním není nic.
Já v podstatě jen tvrdím, abych použil analogii, že když mám spojit dvě místa kus od sebe vodivě, tak je lepší tam natáhnout jeden drát, než stejně tlustý drát z několika kusů, spojených tu stiskem, tu spojených stočením dvou kousků dohromady, tu sešroubovaných v kousku "čokolády". A když to bude z jednoho kusu, tak že s tím budou menší problémy v provozu. A že tím jedním drátem budu moci převádět větší proud a nebude mi hrozit, že to neudržím v dobrém stavu, ani když to budu čistit. Tvrdím taky, že v těch spojeních je dost vysoká pravděpodobnost, skoro jistota, že se mi ty spoje vyšším výkonem začnou vyhřívat a že budu mít právě v těch spojeních s takovýmto vedením problémy.
No a k posledním argumentům. Myslím, že přítlak jednoho malíčku, který se rozloží na kontakt mezi tlačitkem a baterií, tlačitkem a kluzným (většinou v silikonovém nebo jiném těsnění uloženém) čípku a mezi tímto čípkem a střední tyčkou atíku, není přítlak silou, je to furt jen dotek. Já přece nehájím jiné věci u tlačítka, než píšeš ty. Ano, tak je ten náš jediný mechanický kompakt udělán. Jako ty filipínské. V tom je taky jeho přednost proti těm, s kterými ho srovnávám a u kterých je to jen zřídaka takto.
Já nezpochybňuji práci špičkových filipínských tvůrců, já se nebavil o tom, že by měly být jejich špičkové výtvory špatné. Myslím, že je vlastně ani neznám. Já se bavil o rozdílech mezi málo přechody na Vilisákovi (kompaktu) a mezi sestavou běžného (většinou čínského) mechanického gripu s atíkem (taky většinou čínským) nebo u čínských hybridů, které jsou často jen běžné sestavy s vynecháním šroubení 510, i tím jsou trochu lepší. (Někdy dokonce i s horním víčkem s 510 závitem v záloze, aby mohly být přešroubovány v běžné gripy.) V debatě šlo o výhody kompaktu oproti sestavě běžné mechaniky a běžného DIY atíku. Docela rozumím tomu, že špičkoví filipínští tvůrci by si se mnou rozuměli a jak tak sleduju sem tam, když na něco někdo odkáže, vývoj hybridů, taky jsou čím dál méně sešroubovávané. Filipínští špičkoví tvůrci jdou také správným směrem.
Ale debata fakt nebyla o gripech, které máš jen ty a já si je sem tam prohlédnu na webech. Ta byla o tom, že kompakt má výhody v tom, že může lépe využít proudu a může být jednodušší a méně sešroubovaný, což je konstrukčně lepší i když náročnější na výrobu a má naději tím, že má přímý kontakt plus polu odpařovací sekce s baterií a nemá řadu míst, kde běžná sestava a teď si všimni, jak jsem tolerantní, může mít případně přechoďáky a má tím naději a ty lepší i skutečně menší celkový odpor a menší ztráty. A že si myslím, že proto lépe kouří. Že v tom to je, to, proč je tak dobrý. To, že je dobrý, cítim při kouření. Jo, kdyby byly v sestavách závity perfektní (jakože většinou nejsou), kdyby byly kontakty čisté (jakože být nemusí), kdyby měly dobře vodivý a neoxidující povrch kontaktů včetně šroubení(který nemají), třeba zlatý (jakože většinou nemají), tak bys měl pravdu, že debatuju o tom, co vlastně není problémem.
Debata s tebou je poměrně náročná. Šroubení nemá přechoďák, říkáš, leda když se závity potáhnou oxidy. Ale ony se závity potahují oxidy furt, rychle a při zahřátí přímo bleskově. A naše lehké dotahování závitů, nepřesných závitů, tvorbě oxidů nezabrání. Když čistíš závity jednou denně, tak máš v průměru odpor zesílený půldenní oxidací. Když jednou týdně, tak půltýdenní. Když tam ten závit není a je to z jednoho kusu, tak vůbec.
Nevím, proč bych letoval přechody, které tam nejsou. A nevím ani, proč bych letoval přechody, které tam musejí zůstat. Já přece mluvím furt o odstranění zbytečných přechodů. Nevím proč si myslíš, že spousta lidí nemá přechody na pružinkách a jejich uložení v gripu. Já to mám tady na stole celkem vyvážené. Z těch, co mi tu stojí jich třináct spirálku v okruhu má a třináct nemá. Myslím, že mezi lidmi je víc zařízení, která v gripu proudově namáhanou spirálku má, než nemá. I já mám v šuplíku ještě několik s tou spirálkou.
O přechodech mezi tlačítkem a baterií já debatu vůbec nevedl, ty jsem už z počátku debaty vyloučil. Já psal o tom, že je dobře odstranit zbytečné přechody. Tedy takové, které není třeba. Těchto kontaktů zjevně třeba je, ten návrh na letování baterie má tento smysl jen u tvorby paketů, jak to dělají modeláři, a ti je letují právě proto. A nevím, proč jej taháš do debaty, kde je zjevně nesmylným.
Pravdu máš v tom, že ve světě se daleko víc dbá na vzhled. Někdy špičkový, někdy aspoň špičkově kýčovitý. To má taky vývoj. Po báních přišly žebra a nyní i basreliefy. Ale občas i díky tobě vidím opravdu hezké věci.
Toho, že nebereš řadu argumentů, jsem si už všiml. Není to zase tak neobvyklé, tak mi to ani nevadí.
Taky děláš přehnané závěry.
Vilisáka jsem sebou samozřejmě měl, ale nedělal jsem mu žádné vztahy k veřejnosti. V CB ho znají všichni, co chodí na srazy, už několik měsíců, nejsem sám, kdo ho má a tak není třeba PR.
Když chválím dobrou věc, tak to nemusí být PR. Já prostě chválím dobré věci jen tak. Já tě přece taky nepodezírám, že děláš PR pro špičkové filipínské tvůrce. Já ti věřím, že se ti jejich výtvory prostě líbí. Já ti i věřím, že jsou dobré. Ty, co jsem měl možnost vidět, tak se líbily na obrázcích i mě.
Dobré na této debatě je, že aspoň debatujeme o vapingu. Není to zase tak časté, jak by mohlo být na vaperském webu. Docela si to užívám.