• Reklama

Mýtus o prvním nabíjení baterie

Zde se pokusme dojít k jasným a jednoznačným závěrům a rozšířit tak naše informace z webu.

Moderátoři: dlouhejbil, Joker, Grif, jura-p

Re: Mýtus o prvním nabíjení baterie

Příspěvekod houmles » stř 27. bře 2013 21:49:38

Jak je to presne s tema cyklama?
Kdyz mam baterku, ktera ma inzerovano, ze vydrzi dejme tomu 300 cyklu tak to znamena 300x nabiti z 0 na 100% ?
Co kdyz to baterku budu nabijet pokazdy jenom od 50ti do 100%? Bude mit tech cyklu teoreticky 600?
houmles
e-Holátko
e-Holátko

Národní vlajka:
Czech Republic

Reklama

FastTech

Příspěvekod stawac » stř 27. bře 2013 22:03:08

Vikipedie píše:Jak prodloužit životnost

• Nenechávejte zbytečně dlouho plně nabité nebo úplné vybité baterie stát.
  • Také je neudržujte stále při 100% nabití. Při 40% nabití je životnost zhruba 3x delší[1].
  • Nevybíjejte do úplného vybití. (tzn. když zařízení hlásí vybitou baterii, nesnažte se ji zbytečně dále vybíjet) Je mnohem lepší ji dvakrát vybít na 50 % než jednou na 0 %.
  • Optimálně skladujte záložní baterii v chladu (ne v mrazu, oproti 25 °C prodloužíte životnost přibližně 2x).
  • Preferujte málo hřející zařízení (jako notebook a mobil) a nenechávejte je v horkém autě.
  • Kupujte „čerstvé“ baterie.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Li-Ion
Bafalové a bafalky všech zemí, spojte se !!! :rofl
V3 MOD Brass & PYGMY Klasik ve vatě [ATTY = kaput]
JM MOD & AGA-T2 ve vatě
Manželka: Joyetech 18650 UPGRADE Mod & T4, H5 (vata) & Vision ViVi NOVA (knot)

Vnučka po Anně rozené Kühlbergrové hledá příbuzné Jaroslava Kühlbergra zesnulého 7. 4. 1982. Jakékoliv informace v PM.
stawac
e-Kuřák fajnšmekr
e-Kuřák fajnšmekr

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod Dr.Watson » čtv 28. bře 2013 18:06:34

Jak se pozná "čerstvá" baterie?

[spoiler=a] jestli někdo napíše, že jde ke dnu, průměrná se vznáší a stará plave, tak je lump, darebák a Kalousek si na něj dojde![/spoiler]
Odesláno z mého PC jménem Ráchel III. pomocí drátů a elektriky.

„Musím se červenat, Watsone,“ zašeptala paní Holmesová pohoršeným hlasem.
Jako každý, kdo má světu co říci, píši pouze ve větách holých.
S vloženými souvětími... a sem tam obrázkem který tutově není k věci, zato přísně multikultiincool sluníčově a genderově vyrovnaný.
Dr.Watson
Dobrá duše eCF
Dobrá duše eCF
e-Soptík
e-Soptík

Příspěvekod IvanPO » čtv 28. bře 2013 18:47:58

:rofl cerstva vonia a stara uz smrdi :rofl , nekupujes mäso ?

Nepoznas to, musis doverovat predajcovi ze ju ma kratko a ze niekde nestala v sklade zo dva roky. Pravda je, ze baterka zacina starnut hned ako sa vyrobi aj ked sa nepouziva.
Clanky do gripov si sice mozes otestovat na lepsej nabijacke, ale ide to len doma a musis taku nabku mat. A aj ked zistis ze uz niesu "cerstve", nic s tym nezmozes.
Nemesis/FT, Bagua/FT, Chi-you/FT, Caravela/FT, Vamo V2, KTS, Milanov grip™, baterie eGo
2x Steam FT boy, AIOS, ProTank II, Drunker, Vision™ Vivi, Vision™ 2.0
vlastne na baze Ina, FlavourTec + prichute FA, FT, PV
Obrázek
IvanPO
Kuřák
Kuřák

Národní vlajka:
Slovakia

Příspěvekod cody » čtv 28. bře 2013 19:41:45

Jedine voditko me napada premerit novy clanek. Jestli je nabity prave na to skladovaci napeti. Tipuju 3,7-3,8V. Pokud koupis novej a ma 4V nebo 3V pak uz ho asi nekdo nabijel.

Anebo jak radi kolega, dej to nekomu s poradnou modelarskou nabijeckou. Zjisti realnou kapacitu pri konkretnim odberu proudu, dobu nabijeni, vnitrni odpor clanku. Z tehle tri velicin se to da odvodit.
cody

Příspěvekod Fido » čtv 28. bře 2013 19:54:15

houmles píše:Jak je to presne s tema cyklama?
Kdyz mam baterku, ktera ma inzerovano, ze vydrzi dejme tomu 300 cyklu tak to znamena 300x nabiti z 0 na 100% ?
Co kdyz to baterku budu nabijet pokazdy jenom od 50ti do 100%? Bude mit tech cyklu teoreticky 600?

1. Ono to ve skutečnosti je článek od článku. Některý ti vydrží klidně 500 cyklů a jiný 100.
2. Teoreticky. Prakticky ještě víc.
Nejvíc článkům vadí přebíjení (i jen nepatrné), vybíjení pod povolenou mez a dobře jim nedělá aní úplné vybíjení na povolenou mez.
Výrobci elektromobilů dokonce uvádějí, že kvůli zachování životnosti baterie se nemá vybíjet pod 30%.
A naopak reálně snese i (vyjímečné) vybití pod povolenou mez ale nesmí v tomto stavu zůstat dlouho. Chce to okamžitě nabít. I jen několik hodin takhle vybitého stavu vede ke snížení kapacity nebo zničení.
Fido
e-Sentinel
e-Sentinel

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod stawac » čtv 28. bře 2013 20:07:15

cody píše:Jedine voditko me napada premerit novy clanek. Jestli je nabity prave na to skladovaci napeti. Tipuju 3,7-3,8V. Pokud koupis novej a ma 4V nebo 3V pak uz ho asi nekdo nabijel.

Kupoval jsem 4 ks Sanyo 18650 a po vyrovnání teploty a rozbalení jsem je přemeřil. Všechny 4 baterky měli na chlup přesně 3,74 V.
JM MOD & AGA-T2 ve vatě

Vnučka po Anně rozené Kühlbergrové hledá příbuzné Jaroslava Kühlbergra zesnulého 7. 4. 1982. Jakékoliv informace v PM.
stawac
e-Kuřák fajnšmekr
e-Kuřák fajnšmekr

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod cody » čtv 28. bře 2013 20:44:37

To rozmezi jsem psal hlavne proto, ze vetsina lidi meri ruzne presnejma merakama, tak aby doma nekdo nenameril 3,78 a nebezel reklamovat s odkazem na me:-)

Jinak co psal Fido podepisuju.
cody

Příspěvekod stawac » čtv 28. bře 2013 21:38:01

Já nepsal nic vycucané z prstu, ani jsem nenapsal že 3,74V se má naměřit na nové baterii! Jen jsem napsal moji zkušenost, a to že jsem na 4 kusech naměřil totožné napětí. Nic víc nic míň jsem tim nechtěl říct. A i kdybych na jedné naměřil jiné napětí než na zbylých, neplašil bych se. Poznačil bych si jí a sledoval jak se bude vyvíjet.
JM MOD & AGA-T2 ve vatě

stawac
e-Kuřák fajnšmekr
e-Kuřák fajnšmekr

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod JX3P » čtv 28. bře 2013 23:39:30

cody píše:
Hranice 4,2V u Lixx clanku:
Pokud se podivate na specifikace poradnych mikroprocesorovych nabijecu na eshopech, zjistite, ze VSICHNI vyrobci uvadeji u LION jako horni hranici 4,1V. Ikdyz jsem [b]si stahl posledni aktualizaci softu a mam v nabijeci VSECHNY nabijeci programy pro LIxx clanky - furt muzu nabit Lionku max na 4,1V. Obecne uznavana pravidla pro max. nabiti je u Lipolek 4,2V, u Lionek 4,1V,

to už neplatí
v datasheetu např. Samsung 18650 2600 je nab. nap. 4.2V a některé nové typy i víc (4.25/ 4.35 Sam3000/ Pan3400)
proto jí nabijím v LiPol modu a užívám si až 30% kap. navíc

Tak takove info prosim radeji ne. :mrk
Obrázek

P = U²/ R
JX3P
Temelín
Temelín

Příspěvekod cody » pát 29. bře 2013 14:39:19

stawac píše:Já nepsal nic vycucané z prstu, ani jsem nenapsal že 3,74V se má naměřit na nové baterii! Jen jsem napsal moji zkušenost, a to že jsem na 4 kusech naměřil totožné napětí. Nic víc nic míň jsem tim nechtěl říct. A i kdybych na jedné naměřil jiné napětí než na zbylých, neplašil bych se. Poznačil bych si jí a sledoval jak se bude vyvíjet.

Ja tvuj prispevek uvital. A urcite si nemyslim, ze by jsi si neco cucal z prstu. Pokud to tak vyznelo tak promin.

cody píše
Pokud se podivate na specifikace poradnych mikroprocesorovych nabijecu na eshopech, zjistite, ze VSICHNI vyrobci uvadeji u LION jako horni hranici 4,1V. Ikdyz jsem [b]si stahl posledni aktualizaci softu a mam v nabijeci VSECHNY nabijeci programy pro LIxx clanky - furt muzu nabit Lionku max na 4,1V. Obecne uznavana pravidla pro max. nabiti je u Lipolek 4,2V, u Lionek 4,1V,

JX3P - to už neplatí
v datasheetu např. Samsung 18650 2600 je nab. nap. 4.2V a některé nové typy i víc (4.25/ 4.35 Sam3000/ Pan3400)
proto jí nabijím v LiPol modu a užívám si až 30% kap. navíc
Tak takove info prosim radeji ne. :mrk

Uzivej ve zdravi:-) A lepe cti pls... v tom samem prispevku ze ktereho kus citujes pisu i toto.

......Dale nevylucuju, ze nove technologie nepokrocili tak daleko, ze LIxx nabijim na 4,3 a vybijim na 2V. Mozna uz to na svete je, mozna uz to nekdo prodava, mozna uz je nejaky vaper koupil, mozna je to nafoukla bublina jako X veci.Za rok mozna nazor prehodnotim, ale zatim tyhle extremy jdou mimo me a drzim se osvedcenych baterek a osvedcenych postupu, jako nabijet lionky na 4,1V a nesosat je pod 3,5V.
cody

Příspěvekod blikblik » pát 29. bře 2013 15:45:46

Hlavne je to tu o mytusu prvniho nabijeni baterie. Mytusu ktery jiz neni mytusem protoze nelze potvrdit ani vyvratit zda ma prvni nabiti na plno zasadni vliv na dalsi cinnost clanku.

[ Post made via Android ] Obrázek
blikblik

Příspěvekod sema78 » úte 07. kvě 2013 1:40:04

Fido píše:Jen dodám, že delším ponecháním v nabíječce se nic nezkazí ale ani ničeho nedosáhne. Jakmile je baterka nabitá, nabíjení se přeruší i kdyby byla v nabíječce týden.

baterku bych rozhodně nenechával v nabíječce déle jak 24hodin - osobní zkušenost bohužel :doh
sema78
Prudič
Prudič
e-Holátko
e-Holátko

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod IvanPO » úte 07. kvě 2013 18:09:18

to zalezi od nabijacky, spravna nabijacka "odpoji" nabijanie a je jedno, ci je bateria pripojena /vlozena/ k nabijacke alebo lezi v supliku, ked si ma odfuknut, tak to urobi hocikde
Nemesis/FT, Bagua/FT, Chi-you/FT, Caravela/FT, Vamo V2, KTS, Milanov grip™, baterie eGo
2x Steam FT boy, AIOS, ProTank II, Drunker, Vision™ Vivi, Vision™ 2.0
vlastne na baze Ina, FlavourTec + prichute FA, FT, PV
Obrázek
IvanPO
Kuřák
Kuřák

Národní vlajka:
Slovakia

PředchozíDalší

Zpět na Fakta a Mýty