• Reklama

Mýtus o prvním nabíjení baterie

Zde se pokusme dojít k jasným a jednoznačným závěrům a rozšířit tak naše informace z webu.

Moderátoři: dlouhejbil, Joker, Grif, jura-p

Re: Mýtus o prvním nabíjení baterie

Příspěvekod kubice » pon 17. říj 2011 18:36:59

ivonius píše:Dobrý den, jsem vlastníkem Elektronické cigarety Equites, první nabíjení mělo trvat 8 hodin, což jsem dodržel, další už jen dvě až 4 hod.Přesto baterie je hned vybitá?Můžete mi poradit?

Tyto baterie mají poměrně malou kapacitu a časem se u všech baterií kapacita ještě snižuje. Pokud je už používáš přes půl roku, tak je jejich odchod normální.
Jestli ti to dělají už po několika málo nabíjecích cyklech, tak bych doporučil reklamovat. Mohla by zatím být i vadná dobíječka, ale to je málo pravděpodobné.
Doporučoval bych ti podívat se na nějaké druhy e-cigatet s výkonější (takže i objemnější) baterií. Většinou platí, čím méně to připomíná klasickou cigaretu, tím lépe to funguje.
Obrázek
Přešel jsem z M401 na eGO-A potom na eGo-T a naposled na eGo-C
eCF Praha
kubice
e-Dýmal
e-Dýmal

Národní vlajka:
Antigua & Barbuda
Nejvyšší skóra: 1

Reklama

Herní streamy na Twitch.tv a záznamy na YouTube.

Příspěvekod ivonius » úte 18. říj 2011 6:49:08

Díky, pokusím se to reklamovat
ivonius
e-Holátko
e-Holátko

Národní vlajka:
Austria

Příspěvekod ekoureni » sob 07. dub 2012 23:53:59

Doporučuji baterii také nenabíjet ve vlhkém prostředí ... již sem jednu takto vyskratoval:/
Obrázek
kouřím Biansi Imist nebo eGo-W/T
www.ekoureni.com
ekoureni
Prodejce
e-Holátko teoretik
e-Holátko teoretik

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod janishka89 » ned 15. črc 2012 15:26:15

Li-ion baterku mám i v mobilu, a jakmile je mobil nabitý na 100% tak nabíječka přestane nabíjet. Myslím, že většina dnešních nabíječek u Li-ion bateriií i u třeba u nabíječek na fotáky nebo dobíjecí baterky už má funkci vypnutí nabíjení je-li už přístroj plně nabit.
Joyetech eGo - C (upgrade), Joytech eGo - Mega Battery, Vision eGo Clearomizer V2/V3

Obrázek
janishka89
e-Holátko teoretik
e-Holátko teoretik

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod Victor » ned 15. črc 2012 15:36:01

Co se týká Li-Ion, Li-Pol akumulátorů, všechny nabíječky musí tuto funkci mít, jinak by to byl docela malér (pokud tyto obvody už sám neobsahuje). Ni-Cd Ni-MH akumulátory si dokážou se slabším přebíjením poradit uvolňováním tepla.
eCF Chropyně a okolí[/size]
Méně popelníků - více zásuvek
Victor
e-Kuřák fajnšmekr
e-Kuřák fajnšmekr

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod biknik » ned 15. črc 2012 15:46:40

Můj názor po prostudování různých technických článků je že se Li-Ion, Li-Pol musí při prvním nabíjení nabít na sto procent. To pak bude maximum co si baterie "zapamatuje". Při dalším používání je lépe nabíjet dřív než později, při nepoužívání skladovat nabitou na 40% v chladu. Dovolím si porušit pravidla a dát sem odkaz jak prodloužit životnost..
http://batteryuniversity.com/learn/arti ... _batteries
biknik

Příspěvekod SandySmokers.cz » ned 15. črc 2012 20:46:26

Nejsem znalec, ale to si nemyslím....
SandySmokers.cz
Prodejce
Eyjafjallajökull
Eyjafjallajökull

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod biknik » ned 15. črc 2012 21:08:05

No některé zdroje píší poprvé nabít na 100% tak jak jsem psal a některé se o tom nezmiňují. Zdroj který by vyloženě říkal že se to nemusí dělat jsem neviděl takže vzhledem k tomu že to není takovej problém nabíjím vždy novou baterku než použiju na plno. To další co se týče skladování, nabíjení atd. to je jasné a jednoznačné.
biknik

Příspěvekod Grif » ned 15. črc 2012 21:20:06

No ono jde o to co je poprvé.Z výroby ta baterka šla určitě nabitá.Li-ion ani Li-pol nemají paměťový efekt,tak na tom nezáleží.Pro tyhle baterky je důležitý počet nabíjecích cyklů.Nepřebíjet přes 4,2V a nevybíjet pod stanovenou mez.To je vše.
Prostě, e-kouřím vše možné.
Všechno se dá vysvětlit. Bohužel ne všem.
Grif
Moderátor
Moderátor
Sádrový ježek
Sádrový ježek

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod dlouhejbil » sob 09. bře 2013 19:53:23

Odborníci praví.....
Traduje se, že paměťový efekt nastává, když je baterie znovu nabíjena, aniž by byla předtím zcela vybita. Baterie si pamatuje svou poslední zbytkovou kapacitu před jejím dalším nabíjením. Proto když dáte nabít baterie dříve než je svým užíváním zcela vybijete, užitková doba baterie se bude snižovat.

Mají Vaše baterie paměťový efekt?
Dnešní technologie pokročila tak, že naše baterie nemají žádný nebo úplně zanedbatelný paměťový efekt...

A o tom je tohle vlákno. O nabíjení obecně je tu vlákno jiné... proto posl. příspěvky byly smazány.
dlouhejbil
Moderátor
Moderátor
Sádrový ježek
Sádrový ježek

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod cody » úte 26. bře 2013 14:04:35

Pametovy efekt X prvni formatovani Lixx clanku:
Lixx nemaji pametovy efekt jako meli Nixx clanky. Ale! Ikdyz mi to napr. mistr Gogin vyvracel, neverim jedne veci ohledne formatovani-neformatovani LIxx clanku. Ridim se letitymi zkusenostmi chlapu co podobne jako ja kupuji baterky-packy za dost tisic a boji se o ne. Je to jak psal Biknik - prvni nabiti je strasne dulezite. Proto si vyrobci a dobri prodejci davaji tu praci, ze o tom durazne zakaznika informuji. Proto ctete, ze u viceslotovych nabijecu bez kontroly se maji nove clanky nabijet po jednom, proto ctete, ze novy clanek mate nechat na nabijeci 4 hodiny. To neni tak, ze by sam vyrobce nevedel za jak dlouho se clanek nabije, to je proto, aby nadrzrny kupec hned po chvily clanek nevyndal z nabijece a nesel to pouzit. Nebo aby jako v prvnim pripade vice slotova nabijecka nebyla popletena vice clankama a tim je nedokazala nabit na plno (vsechny). Je to proto, ze obecne Lixx clanek si prvni nabiti (dosazene napeti) zapamatuje jako mezni. Proto hrozi, ze v praxi se muze stat a stava, ze clanek nabiju o desetinu mene a uz mi pak nikdy nejde nabit na plnou kapacitu. To neni muj vymlsl, to je fakt vyplivajici mimo jine i z desitek reklamaci u kterych jsem byl svedkem. Klasicky pripad, kluk koupi 6clanek, prodejce zkontroluje, vsechny clanky jsou na tom stejne A proda mu ho. Za tyden kluk prijde, ze cely pack se nabiji jak ma, jen jeden clanek ze sesti nejde nabit naplno, ma o desetinu voltu mene. To je prave tim, ze pokud se nabiji metodou CC/CV pak posledni desetina voltu trva temer jako 1/4 celeho nabijeni (tady berte v potaz, ze se bezne nabiji 2-5C, extrem ve spechu i 10C). A to laka, necekat na konec, ale kdyz vidim, ze mi zbyva 0,5V do konce tak clanek odpojit a pouzit. Takze podle me je dulezite, prvni nabiti nechat az do konce.

Hranice 4,2V u Lixx clanku:
Pokud se podivate na specifikace poradnych mikroprocesorovych nabijecu na eshopech, zjistite, ze VSICHNI vyrobci uvadeji u LION jako horni hranici 4,1V. Ikdyz jsem si stahl posledni aktualizaci softu a mam v nabijeci VSECHNY nabijeci programy pro LIxx clanky - furt muzu nabit Lionku max na 4,1V. Obecne uznavana pravidla pro max. nabiti je u Lipolek 4,2V, u Lionek 4,1V, u Lifecek 3,7V. Je dulezite, neplest si dosazene napeti a vydanou kapacitu. Nevim presne cim to je, ale poznam na vydrzi, kdyz li-po clanek nabiju proudem 1C nebo 10C. Sice dosazene napeti je stejne (LI-PO na 4,2V), vybijeci proud porad stejny (vrtulnik v rezimu akrobacie, motor na 100%), ale rozdil doby letu tam je. Stejne jako vidim, ze jsem do packu dostal o i nekolik set mAh mene nez vcera pomalym nabijenim. Ohmuv zakon ani vnitrni odpor clanku neosalim, spis si to vysvetluju nabijecem, ktery pri CC/CV metode nabijeni asi pri kontrolnich vypoctech jinak zohlednuje ty promene veliciny.

Zivotnost clanku X pocet cyklu X rychlost nabijeni:
Zivotnost a pocet cyklu vychazi z nejakeho teoretickeho vypoctu v idealnich podminkach. Coz je v praxi nedosazitelne. Zase kdyz vezmu modelare a nejvykonejsi (nejcitlivejsi) lipolky - nevybijet pod cca 3,7V bez zateze, coz je asi 25% zbyvajici kapacity. U lionek ktere v modelarine nepouzivam to odhaduju na min. 3,6V. To prodlouzi zivotnost asi nejvic. A neprebijet clanku kvuli par praskum navic. Dovedu si predstavit, jak radobynabijecka za 250kc oddela baterku po 150 cyklech a dovedu si predstavit setrne nabijeni kdy clanek vydrzi o 100 cyklu vic v pohode. Samozrejme neprekrocit vybijeci max. proud, ale to u vapingu moc nehrozi. A pokud chci nabijet rychle, nastavit si koncove napeti na 90% kapacity. Kazdy si muze vybrat. Pokud mam jednu 18650 na cely den a nabijim pres noc, pak to chapu - nabijet na maximium. Pokud ale tocim 2-4 kusy 18350 za den, clanky denne nabijim na poradne nabijecce, pak radeji ocenim rychlost nabiti. Nabijim vsechny naraz a je pro me dulezite, cekat o cca 15 minut mene. Takze nastavim tech 90%.

Nakonec musim uznat par veci:
Neni pravidlo, ze pokud clanek nenabiju naplno, urcite si to zapamatuje a uz ho nikdy naplno nenabiju - ale stat se to muze a stava se to. To, ze novou baterku pouziju ve vapiku a pak az naplno nabiju a ona dal v poho funguje, to si vysvetluju jinak. Kdyz jde clanek z tovarny, je nabity na skladovaci napeti. Prvni nabijeni spusti jakysi chemicky proces. Tim si vysvetluju, proc lze pouzivat nove napul nabite clanky bez nasledneho trvaleho poskozeni. Proste to formatovani aby clanek vedel svoji plnou kapacitu se spousti chemickym procesem pri prvnim vlozeni do nabijece (ikdyz jsem predtim odparil 1ml liquidu na tovarni stav clanku). Dale nevylucuju, ze nove technologie nepokrocili tak daleko, ze LIxx nabijim na 4,3 a vybijim na 2V. Mozna uz to na svete je, mozna uz to nekdo prodava, mozna uz je nejaky vaper koupil, mozna je to nafoukla bublina jako X veci.Za rok mozna nazor prehodnotim, ale zatim tyhle extremy jdou mimo me a drzim se osvedcenych baterek a osvedcenych postupu, jako nabijet lionky na 4,1V a nesosat je pod 3,5V.

Na tohle tema jsem popsal na jinem foru nekolik stran, nerad se opakuju, proto jen tenhle strucny vycuc. Chtel jsem misto psani dat sem par odkazu ale - nevyhoda netu je ta, ze si kazdy muze napsat blbost a ono se to tvari jako relevantni informace. Bohuzel mi goggle na strucny dotaz vyhodil par clanku, ale vetsinou stare X let nebo psane nekym, kdo to taky prevzal. Proto radim tem, koho nabijeni zajima a chteji to mit pod kontrolou jako cely vaping
1) Nekupujte ruzne XXXfire baterky, jedna jde, druha ne, cenovy rozdil je tak maly, ze se podle me vyplati koupit osvedcene clanky Sanyo, Panasonic, AW. Na Efesty IMR neverte, to jsou prebelovaci co pusti do sveta kde co jim zrovna kdo doda. Krasne to je videt na zkusenostech uzivatelu i moji - jeden prodejce je ma ok, druhy ma clanky co behem mesice ztrati kapacitu (overeno nejen mnou, ale i ChuckymSK - tvurcem Fuzze)
2) Investujte do mikroprocesorove nabijecky - za vapiky dame tisice, poradny nabijec stoji od 600-700kc. Sice to chce pochopit par veci, naucit se mackat par cudliku, ale stoji to za to. Osobne vnimam rozdil mezi nabijecem za 250kc a mikroprocesorovym jako rozdil mezi koupenym liquidem a vlastni michackou. Oboji se da pouzit, ale ve druhem propade vim co hulim a muzu to ovlivnit.
3) Ptejte se modelaru (baterky na vaping je jenom nizsi level modelarskych) ve svem okoli, nikoliv vaperu kteri maji zkusenost jen s par lionkama a nabijeckou za par korun ktera si zije svym vlastnim zivotem.

Odkud cerpam informace:
Modelarske casopisy, zkusenosti dlouholetych modelaru, moje zkusenosti s mnoha a mnoha clanky i packy z LI-PO, LI-IO,LI-FE vcetne jejich vyroby a obcasnych oprav poskozenych packu, hlavne dlouholete zkusenosti pana Turka (majitel obchodu Hobby model v C.B.) za kterym si chodi pro rady jini borci nez ja, jmenovat je tady nebudu, ale jsou to profici:-) Pokud nekdo chcete opravdu relevantni info o bateriich a o nabijeni, zajdete si pro navsteve C.B. do toho kramu. Treba tam zrovna potkate nejcastejsi reklamaci - na LIxx baterie:-) Opravdu, za ty roky co se k nemu chodim poflakovat a sosat moudra jsem takovych reklamaci zazil desitky. A protoze pan Turek pusobi tak jak na lidi pusobi a s nicim a nikym se nemaze, vetsinou se kupec po chvily prizna, kde vznikl problem. A nespravnym nabijenim je to opravdu temer vzdy - pokud se nejedna a cinske shit baterky jako Foxxy, Turnigy, Hyperiony a jina svoloc, kde deset kusu slape a jedenactej je totalne mimo... Vsechny ty udaje o procentech, kapacitach, vnitrnich odporech, to vse si nevymejslim, ale ctu s displeju sve nabijeci sestavy. S presnosti na desetina mista:-)

EDIT: Pokud se v necem mylim, budu jen rad za opravu nebo doplneni, nikdo nema preci patent na vsechno. Prosim ale aby byli uvedene zdroje, jak a kde jsem ke svym tvrzemim prisel. Napr. moje vlastni zkusenost, clanek na webu tam nebo tam, pripadne jmeno odbornika. Jsem zvyklej si nove veci overovat a slak me muze trefit kdyz ctu nejake nove moudro a sam autor pak neprimo uzna, ze to jenom jedna vaperka povidala u piva:-) Nebo ze to preci pisou na webu:-)

Na vapingovych forech jsem se o baterkach a nabijeni docetl velike nepravdy. Kuprikladu posledni vec co me dostala je tvrzeni jednoho clena, ze pajenim clanku ztratite az 20% kapacity... na muj dotaz odkud tohle vi jsem dostal odkaz na web kde se pry "vse" doctu. Na webu jsem nasel dva odstavecky, kde toto pouze konstatuji jako fakt. Na muj dotaz mejlem kde ze maji schovane ty moudra mi pan poslal odkaz prave na ty zminene dva odstavecky. Na muj druhy mejlovy dotaz, kde vzali udaj o ztrate 20% kapacity uz odpoved neprisla:-( No co take cekat od prodejce bodovacek, urcite ne relevantni info. Preci mi nenapise: na to tvoje obcasne bastleni je zbytecna kazda vetsi investice nez do trafo pajky, bodovacku nekupuj.

Tak takove info prosim radeji ne.
cody

Příspěvekod Grif » úte 26. bře 2013 14:39:02

Jednou jsem na barerii pájel drátky. Byla to nestandardní Li-ion placatá baterka. Pájení nepřežila.
Prostě, e-kouřím vše možné.
Všechno se dá vysvětlit. Bohužel ne všem.
Grif
Moderátor
Moderátor
Sádrový ježek
Sádrový ježek

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod cody » úte 26. bře 2013 18:05:41

Verim, pajel jsem jednou placatou lionku z budiku, myslim ze typ CR2023. Takova ta 2mm vysoka, prumer desetikacky. Nevim jestli by moje pajeni prezila, neprezil jsem to ja:-( Behem pajeni se ta pidibaterka tak ohrala, ze plastovej kolik ktery jsem si "pujcil" z pradelni snury (misto klesti) se zacal tavit driv, nez jsem dukladne prohral minus pol. To je asi ta extremni varianta pajeni.

U beznych velikosti baterek (vapingu se v praxi asi s nejmensi setkame s 16340 nebo 18350) bych se toho nebal. Nejsem zadny extra "pajec", mam leta jednu kyselinu, jedno klubko cinu, jednu pajku koupenou jeste za komancu. A s pajenim se nijak nemazu, sup sup, treba na mikropajeni bych se necitil. Clanek bezne velikosti se mi nepovedlo znicit ani v nouzi na letisti - pajeni plynovou pajkou (oproti trafo pajce hreje okolo jako prase, nikoliv bodove) privodniho siloveho kabelu. Coz je hlavne u minusu bez chlazeni vzdy riziko s plynovou pajkou, uz jen kvuli smrstovacce.

Pokud clovek umi zaklady pajeni, baterku drzi necim co odvadi teplo (plati nejen u pajeni baterek), neohriva cely clanek jako kure na grilu ale rychle prohreje potrebnou cast, ma spravne pripraveny drat (plati nejen u pajeni baterek) pak bych s tim nikoho nestrasil. Stejne jako nekdo selze u banalniho motani spiralky, jiny nezvladne banalni pajeni a znici clanek. To ale v obecne rovine nemuze byt prezentovano jako bezna vec, ktera potkaka kazdeho druheho pajece:-))).

Pajeni tu ma tusim jine vlakno, tento priklad jsem uvedl v souvislosti s prispevky typu NESOUHLASIM, PROTOZE JSEM NEKDY NEKDE SLYSEL OD NEKOHO NECO JINEHO. A dal nic...
cody

Příspěvekod jarda19 » stř 27. bře 2013 0:37:21

Pánové pájení aku je jednoduché bez jakéhokoliv chlazení. V dlouhodobé modelářské praxi jsem tvořil mnoho paků. Je pouze třeba použít pájecí kapalinu na nerez a pořádnou pájku alespoň 300W. Na aku kápneme trošku kapaliny, cín naneseme na hrot pájky a pak na okamžik přiložíme na aku. Díky té kapalině opravdu stačí okamžik. Pokud k aku potřebujeme připájet kabel, napřed si jej pocínujte, pájkou na něm cín nahřejte a pak i s pájkou přiložte na pocínovaný aku. Opět stačí okamžik. A to jsem na acu pájel můstky z 0.5mm měděného plechu.
Hulím evic VT + ruzgara
Obrázek
jarda19
e-Soptík
e-Soptík

Národní vlajka:
Czech Republic

Příspěvekod cody » stř 27. bře 2013 20:14:36

Jj, videl jsem onoho pana Turka pajet triclanek z kulatych li-fecek A123 - to je poradnej kus zeleza!Ja ty propojovaci medene mustky s minusem doma trafopajkou hreju u A123 urcite tak minutu, zatim co on nejakou poradnou pajkou to dela jak popisuje Jarda19. Fik fik a hotovo, zabaleni do smrstovacky mu trva dele nez samotne pajeni. A prave fakt, ze by urcite neriskoval znicit (zakaznikovi kterej u nej nechal dlouhej peniz za kvalitni baterky) clanky a platit je pak ze sveho me privedl k nazoru, ze ta pravdepodobnost nejake nahody se kterou bych clanek znicil je asi takova, jako ze se pajkou spalim na ruce. Stat se mi to jednou urcite muze, ale s takovym pristupem bych ani nemohl krajet chleba, take jsou taci kteri se u toho rizli:-)

Na ty spravne kyseliny me uz upozornovali, kdybych nebyl lempl, uz jsem to davno koupil. Holt si na to nikdy nevzpomenu.
cody

PředchozíDalší

Zpět na Fakta a Mýty