Grif píše:Reaguji na igwe. Máme tušení jestli mají alespoň někteří čínští prodejci onu potřebnou registraci pro prodej e-cigaret a příslušenství? Popřípadě kde se dozvím, jestli např. Kayfun V3 mini na FT má potřebnou registraci pro prodej do EU?
Víme,že náplň e-cigarety nesmí být větší než 2ml. Ale vztahuje se zákon na části e-cigarety? Příklad, základna atomizéru Kayfun V5, který jak víme má obsah 4ml. Nebo sadu na opravu téhož atomizéru?
Odpověď máš v § 12i zákona (odkazy jsou o pár postů výš), ale pochybuji při pružnosti našich úřadů, že na stránkách MZ něco najdeš. Znamená to přijmout nové úředníky, najít peníze na platy a naši politici mají teď přece úplně jiné starosti...
Jinak Tě trochu opravím, registrace není pro prodej v EU, ale v každém členském státě samostatně. Náhradní náplň není 2ml, ale 10ml (zřejmě jsi myslel max. objem nádržky atomizéru). A to je prakticky stejně jedno, když není registrace ani na ty výrobky, které se do parametrů stanovených vyhláškou vejdou.
Chápu Tvůj dotaz, jako, že se ptáš tak nějak obecně a zajímá Tě jak to bude prakticky fungovat. To mě taky. Přesto, že zákaz dovozu je platný od 6.12.2016, tak se zatím nic nezměnilo, vše funguje jako doposud. On je ten zákon poněkud bezzubý, nejsou lidi.
A jaká jsou rizika dovozu? Objednám si co chci a buď to projde nebo ne, když ne, tak mi PayPal vrátí peníze. Obecně bude největší problém u kompletů typu AIO a pod., které se dají nejjednodušeji identifikovat jako e-cigareta. Ale to kupují většinou ti, co začínají a většinou v česku.
Největší problém vidím v té klasické české povaze, kdy ti čeští prodejci a výrobci, co všechno splní, začnou udávat a posílat kontroly na ostatní, aby se zbavili konkurence. Typicky ti, kteří se na tvorbě vyhlášky podíleli. Domnívám se, že ČOI a ostatní pověřené kontrolní orgány budou mít víc času.
Nedávno jsem se z nudy přihlásil na svůj 7 let mrtvý účet na FB a přihlásil se do pár skupin. No dějou se tam pěkné věci. Zástupkyně firmy "vašenaše" se nehorázně chlubí tím, že ona význam toho, jak je co ve vyhlášce myšleno, musí znát nejlíp, když spolu s Liquou na její přípravě spolupracovali (což jsme věděli už při založení toho jejich spolku KELK). A to si dovolí napsat ve skupině o vapingu! A aby to nebylo málo, tak ji za to prohlášení nikdo nekamenuje a nezasáhne ani správce skupiny (v tomto případě Karotka). Proto se nedivte, že zmíněné nemusím a že jsem už před více než třemi lety bezúspěšně vyzýval k bojkotu firem "vašenaše" a Liqua.
Při zdejší neochotě si něco přečíst předpokládám, že nevíte o značení lahviček liquidů, které má většina firem válcového tvaru.
§ 5 vyhlášky:
Označování elektronických cigaret a náhradních náplní do nich
(4) Zdravotní varování uvedené v odstavci 3 musí
d) být na jednotkovém balení
kvádrového tvaru...
No a kdo si vymyslel takovou podmínku, kterou v žádné TPD směrnici nenajdete, aby vyhovovala jen jemu a s předstihem začal prodávat liquidy v hranatých lahvičkách?
Velebnosti, je mi z toho všeho fakt na